SPF

Du kender sikkert SPF som et solbeskyttelsestal, og du har endda måske hørt at SPF 50 kun beskytter 1% mere end SPF 30.

I denne artikel vil jeg prøve at forklare, hvad alle disse tal betyder, hvordan de regnes ud - og forklare hvorfor jeg mener, at SPF 15 ikke er nok, men hvorfor SPF 50 for en ansigtscreme er for meget.

Hvad betyder SPF? Det er engelsk og står for Sun Protection Factor: På dansk Sol Beskyttelses Faktor.

SPF-nummeret? SPF-nummeret dækker over, hvor meget ekstra eksponering din hud kan tåle udover det normale sammenlignet med din hud uden cremen. SPF-testen bruger altså tiden inden forbrænding som målestok. Så rent teknisk, vil en creme med SPF 30 betyde at din hud kan være i solen 30 gange længere end uden solbeskyttelse.

For at sikre det rette lag, skal du holde dig til de retningslinjer der står på dit produkt i henhold til mængde.

Hvorfor flere typer solfilter?

Bredspektret solbeskyttelse bruges da vi ønsker at være sikre på at alle skadelige UV-stråler bliver stoppet. Du har måske hørt om UVA og UVB, men der findes flere, men de er ikke vigtige når vi snakker om solbeskyttelse.

Der er ikke samme regler overalt i verden, men et er dog sikkert; alle solcremer skal som minimum beskytte mod UV-stråler med den mest skadelige bølgelængde på 370 nanometer og ned. Hvilket betyder at den skal kunne absorbere mindst 90% af de skadelige stråler fra UV-eksponering fra 370 nm og ned.

Bredspektret beskyttelse betyder derfor at du beskyttes så bredt som muligt for alle de skadelige længder af UV-stråling.

”Jeg kan jo mærke om solen brænder”. I modsætning til UVB-strålerne, kan du ikke mærke solens UVA-stråler. De forårsager nemlig hverken rødme eller forbrændinger, men penetrerer dybt ind i huden og giver rynker, pigmentforstyrrelser og mange andre solskader, i værste tilfælde hudkræft.

Du får faktisk også UVA-stråling bag et vindue, ligesom overskyede dage stadig giver UVA-stråling. Begge slags strålinger er desværre kilde til hudkræft. Derfor er det vigtigt at bruge en bredspektret solfaktor, der både beskytter mod UVB- og UVA-stråling hele året rundt.

Stadig i tvivl så se lige de billeder du kan finde af langturschauffører, hvor man faktisk kan se forskel på højre og venstre side af ansigtet. Den ene side, som har været udsat for UVA-stråler, og den anden side som ikke har.

Hvor høj solfaktor skal jeg bruge? Der er meget forvirring omkring hvor meget eller lidt de enkelte SPF-tal dækker. Mange tror at SPF 30 dækker dobbelt så meget som SPF 15, men der er faktisk ikke stor forskel. SPF 15 beskytter mod 93% af solens stråler, og SPF 30 beskytter mod 97% af solens stråler.

Det er selvfølgelig stadig en del, men det ændrer sig igen. SPF 50 dækker kun 1% mere, nemlig 98% af solens stråler. Jeg vil derfor mene at mængden af solbeskyttelse fra 30-50 vil mindske pladsen til andre virkestoffer for meget, til at det giver mening, i hvert fald for mig, når jeg tænker på mine egne ansigtcremer.

Hvorfor er der ikke så stor forskel mellem SPF 15, 30 og 50?

Hvorfor dækker SPF 50 kun en procent mere end SPF 30?

Det er rent matematik, men jeg vil gerne prøve at få det til at give mening. Denne udregning er hvor meget din solbeskyttelse (SPF) absorberer af de skadelige UV-stråler. Det er tallet 1 divideret med SPF = 1/SPF

Basis er, at SPF er forholdet mellem mængden af UV som din hud kan tåle inden solskoldning, kaldet 1, med mængden af solfilter kaldet SPF. Så hvis mængde sol inden solskoldning/SPF er = hvor meget skadelig UV der kommer igennem, er resten altså den beskyttelse, du opnår. For pokker, jeg skulle have været matematiker, for nu er jeg selv ved at blive forvirret.

Men det ser således ud:

1-(1/SPF 15) = 0,93 og i procenter er det 93%

1-(1/SPF 30) = 0,97 og i procenter er det 97%

1-(1/SPF 50) = 0,98 og i procenter er det 98%

Hvorfor er der alligevel stor forskel mellem SPF 15, 30 og 50? Det er altså hvor beskyttet du er. Men vi kan også se det på hvor meget skadeligt UV der så ikke absorberes, men altså kommer igennem til din hud.

Så er vi retur til det med tallet 1 divideret med SPF (1/SPF).

SPF 15 = 1/15 og giver 6,5%

SPF 30 = 1/30 og giver 3,3%

SPF 50 = 1/50 og giver 2%

Der trænger altså næsten dobbelt så meget skadelige UV stråler igennem til din hud, fra en SPF15 til en SPF30. Der er altså god grund til at overveje hvilken der passer til dig.

Hvorfor ikke altid bruge SPF50?

Ud over at mange gerne vil have bare lidt kulør om sommeren. At mange solfiltre enten giver en hvid overflade, eller en klistret hud. Så fylder solfiltrene en del, så for at få plads til andre virkestoffer kan det være svært at lave en SPF 50 uden at fjerne alle andre gode sager i din creme.

Huden beskytter nemlig også sig selv mod solens stråler. Og alle SPF-anprisninger, er taget ud fra hvad en almindelig hud tåler. Ikke ud fra en hud med rosacea, eksem eller på anden vis udsat hud.

Virkestoffer som eksempelvis omega 6, også kaldet GLA, er et yderst vigtigt komponent for din huds egen barrierer og beskyttelse mod UV-stråler. Så en hud uden, vil være mere udsat end en godt behandlet hud.

Jeg har valgt at følge Kræftens Bekæmpelses råd. 90% af alle danskere mangler solcreme i hverdagen og når vi endelig gør det, bruger vi for lav solfaktor. Jeg har derfor givet mine ansigtscremer både SPF 30 og derefter boostet dem med masser af virkestoffer og pleje.

En sammensætning så du både har SPF 30, men også alt hvad din hud selv skal bruge for at være optimal beskyttet og optimalt plejet.

Med RAZspa Face Cream bør du opleve at være plejet og beskyttet året rundt, du kan uden bekymring bruge RAZspa Face Cream uden at bekymre dig om andet end at smile og føle dig tryg. Find Rich her og Calm her.

Hvad siger Kræftens Bekæmpelse? 90% af danskerne mangler daglig solbeskyttelse.

50% af danskerne bruger for lav faktor, alt under SPF30, når de endelig beskytter sig.