Akne Vulgaris

Akne Vulgaris

I denne vejledning kan du blive meget klogere på hvad akne er, og hvad du kan gøre ved det. Jeg har samlet de produkter, jeg mener, at du skal bruge for at komme din akne til livs – og du kan finde en oversigt over hvordan de skal bruges nederst på denne side.

Hvad er Akne Vulgaris?
Almindelige bumser hedder på latin Akne Vulgaris. Akne betyder hudsygdommen bumser og vulgaris betyder almindelig. Ikke at det er vulgært, eller store som vulkaner, skønt man godt kan føle det sidste, når man ser en kæmpe bums i ansigtet.

Hvad er akne? Hvad er bumser?
Det er egentligt det samme, sådan rent dermatologisk. Det er tilstopning i dine rørformede porer, hvor døde hudceller eller for lidt elasticitet i huden gør at talgen ikke kan komme op til hudoverfladen. Hvis der kommer bakterier i denne prop, er der tale om en egentlig bakterietilstand, hvor hvide blodlegemer strømmer til for at bekæmpe bakterierne og pus ophobes under huden. Huden buler op, bliver øm, rød og tada, du har fået en bums, en akne – eller hvad du nu ønsker at kalde den.

Hvorfor får man akne?
Huden indeholder mange små hårfollikler eller -sække, som hver indeholder et hår og en klaseformet talgkirtel. Talgkirtler producerer et oliestof, som kaldes sebum, som normalt udskilles af poren for at smøre håret og huden. Bumser, eller akne, er talg og betændelse i talgkirtler/hårsække. Hvis udgangen til hudens overflade bliver blokeret af døde hudceller eller mangel på elasticitet, så propper talgen til og hudormene blive betændte og blive omdannet til ømme, røde knuder. De kan videreudvikle sig til bumser fyldt med pus. De største bumser kan efterlade ar. Dybere infektioner kan føre til hårde knuder under huden kaldet cyster – også kendt som cystisk akne.

Du må ikke sammenligne det med de urenheder som rosacea eller infektion kan give dig. Urenheder omkring munden kan også være Perioral Dermatitis.

Hvem får akne?
Næsten alle teenagere har acne. Problemet forsvinder som regel i 25 års alderen. Produktionen af talg i dine talgkirtler er større i puberteten og hos kvinder under deres menstruation. Det er hormonet dihydrotestosteron (DHT), der er skyld i overproduktionen af talg. Så i nogen tilfælde er der tale om uren hud der skyldes hormoner. Der er der ikke meget vi kan gøre ved andet end at prøve at få huden til at slappe lidt mere af med denne overproduktion.

Giver P-piller akne?
Nej, så nemt kan man ikke sige det. Men det er korrekt, at nogle kvinder oplever store forbedringer i deres hud ved at gå over til p-piller med virkemidlet cyproteronacetat. Det kan du altid tage en snak med din læge om.

Akne som voksen – er det normalt?
Vores hud er et spejl af vores indre. Vi bemærker det ved stress, sygdom, infektioner mv. Det er derfor sagtens muligt at få acne som voksen. Vi kan kalde det for
voksenacne, men det er faktisk det samme, som de unge så ofte får.

Er akne genetisk?
Hvis dine forældre havde svære akne udbrud, så kan du sagtens opleve det samme. Men det er ingen måde sikkert. Men da vi har vores DNA fra vores forældre, vil den behandling der hjalp dine forældre muligvis også hjælpe dig.

Giver mejeriprodukter akne?
Det er et godt spørgsmål om mælk kan give akne, og svaret er ja – men det er meget få. En undersøgelse har vist at 10% af alle med akne ikke kan tåle at indtage mere end 500ml mejeriprodukter i deres kost. Af disse var over 50% af asiatisk afstamning. Hvorfor det netop er denne befolkningsgruppe, vides endnu ikke. Men der efterlader et tal på under 5% af europærer med akne, som vil have godt af at undgå mejeriprodukter.

Giver sukker akne? Giver alkohol akne?
Der er lavet masser af undersøgelser omkring kost og akne. I langt de fleste tilfælde vil en ændring af indtag af sukker, chips og andet usundt ikke have den store virkning på uren hud så længe dit indtag er moderat. Så hvis du drikker dig fuld en lørdag og du søndagen ender med tømmermænd og spiser chips, pizza og chokolade, så behøver du altså ikke vågne op med ansigtet fyldt af akne.

Det er kun hvis du drikker alkohol og indtager sukker og andre usunde ting i meget store mængder, at det kan have en indvirkning på din hud. Dog er der selvfølgelig altid undtagelser.

Kan man spise sig rask imod akne?
Der er mange studier der viser, at en fiberrig kost med masser af grøntsager giver en smuk hud, og har gode virkninger på din krop. Der er lige så mange studier der viser, at det ikke har den store virkning, hvis rynker og akne er genetisk. En sund kost kan altså give dig en masse gode ting, men det vil dog kun have den store virkning, hvis din akne kommer af irriterede tarme eller lign.

Giver fed creme flere bumser? Giver fed creme mere akne?
Gid det var så nemt, men svaret er nej. En fed salve eller creme vil fedte huden og i mange tilfælde stoppe din egen overproduktion af sebum og talg.

Hvordan fjerner man akne ar?
Voldsomme udbrud af akne kan give inflammationer og arvæv. Inflammationerne kan fjernes med min aknepakke, mens jeg ved arvæv vil henvise til min vejledning omkring emnet. Du kan læse den her.

Skal jeg vælge laserbehandling mod akne?

Laserbehandling kan godt være det rigtige valg til visse akne udbrud. Men gør det igennem din læge. Der er virkelig mange klinikker, af mere og mindre professionelle art, der tilbyder laserbehandling af både akne og akne ar. Det er din hud, og du skal leve med den resten af livet. Jeg ville derfor altid vælge en klinik henvist af læge.

Jeg har akne på ryggen/uren hud på ryggen – hvad gør jeg?
Akne er det samme ligemeget hvor på kroppen det opstår. Det kræver dog lidt ekstra smidighed at behandle akne på ryggen. Men behandlingen er den samme.

Hvad fjerner akne? Hvad er det bedste produkt mod akne?

Det er forskelligt fra person til person, men jeg har sammensat en behandling som har skabt store resultater for rigtig mange. Se den nedenfor.

Behandling af akne – de her produkter skal du bruge
Jeg mener, at det vigtigste er at stoppe grunden til den proces, som skyldes din akne. At have så rent et miljø som muligt og stoppe overproduktionen af sebum/talg. Jeg har derfor sammensat denne behandling. Det er ikke sikkert, at du har behov for dem alle.

Morgen
1. RAZspa Cleansing Mask
Blid rens med masser af mineraler. Den blide rens vil sikre, at du ikke irriterer huden med unødig affedtning. De mange mineraler hjælper huden til at fjerne inflammationerne (rødmen) og giver byggesten til genopbygning. Du kan booste virkningen af din Cleansing Mask med en hætte af RAZspa Ai, som også bør bruges som tonic.

2. RAZspa Ai 200 ml
Ai som tonic. Bare dup på og lad tørre ind. Den svier hvor huden er åben, men her booster du huden med virkelig mange mineraler. (Hvis den er for stærk, så brug den kun med din rens).

3. RAZspa Hh
Fugtsera for mere elasticitet i din hud, så huden føles smidig og tilstopning af porerne stopper. Peptider er bindemidlerne mellem aminosyre til dannelsen af nye hudceller. Det er derfor at jeg,har peptider i min hyaluron, så der også bliver dannet ny hud.

4. RAZspa Rh
Som dagcreme eller olie. Jeg bruger selv en helt ren hybenkerneolie. På denne vis sikrer jeg, at der ikke er irriterende ingredienser i min daglige ansigtsolie. Hybenkerneolie modarbejder også arvæv og pigmentforstyrrelser efter akne og bumser.

5. RAZspa Mdh
Din sidste sera er rent urt. Urterne får huden til at nedsætte sebum- og talg-produktionen i talgkirtlerne og forebygger altså mod talgknopper, hudorme og lignede. Det smører også de rørformede porer, så sebum kan flyde mere frit.

Aften
1. RAZspa Cleansing Mask
Til rens – den samme som om morgenen.

2. RAZspa Ai 200 ml.
Som tonic – den samme som om morgenen.

3. RAZspa A-retinoid.
Retinoid er mere effektivt i bekæmpelsen mod akne, arvæv, solskader, rynker og hudorme end noget andet A-vitamin. Smør hele ansigtet for at opløse tilstopningen og afhjælpe akne og evt. arvæv.

4. RAZspa Repair
Er du typen med en tør hud, der fedtet op i løbet af dagen og efterlader dig skinnende og med alt din makeup smeltet af? Så anbefaler jeg, at du slutter aftenens rutine af med Repair. Så er det nemlig dig, som fedter huden op, så din hud ikke ser gør det i løbet af dagen,

Du ligner en juleskinke, men du bliver så lækker.

Øvrig behandling

RAZspa Coffee Face Peel
Peeling ved hårvask. Jeg anbefaler RAZspa Coffee Face Peel, da det høje indhold af syre, mineraler og virkestoffer vil hjælpe dig med at fjerne de døde hudceller og sikre dig så ren en overflade som muligt. De små ridser som peelingen giver dig, vil sikre, at de produkter du efterfølgende bruger, vil kunne trænge nemmere ind i huden.

Du skal peele 3-4 gange om ugen (evt. hver anden dag). Din hud skal nok selv fortælle dig, hvor hårdt eller blidt den kan klare det på den enkelte dag.

Hvornår ser jeg forbedringer i min akne?
Husk at vi alle er forskellige. For nogle tager det 14 dage, for andre tager det 3 måneder, inden huden er helet og pæn igen. Jeg forstår godt, hvis du er utålmodig, men et produkt som Retinoid har først maximal virkning efter 12 uger.

Kommer der opblomstringer i min aknekur?
Der er nogen, der oplever store opblomstringer, når de påbegynder en aknekur – men de fleste oplever intet. Det er vigtigt at fortsætte en påbegyndt kur, så du kommer i mål. Virkemidler som A-retinoid og kosttilskud kan sagtens provokere til en opblomstring, men det skal nok blive pænt i den anden ende.

Kosttilskud der kan hjælpe mod akne

Der er forskellige mangler i din krop der kan give akne. Derfor her jeg lavet en liste med de kosttilskud, som jeg mener, vil kunne hjælpe dig.

Spectro – eller en anden multivitamin.
Mega B Stress – hud, hår negle.
Zink Citrat 20 mg – bekæmper bakterier og inflammation.
Multidophilus 24 – optimal fordøjelse.
Ultra Omega – optimale fedtsyre.
C-vitamin – immunforsvar.

Jeg har samlet de produkter du bare må have i én pakke. Så bliver det ikke nemmere.

Sammen gør vi Danmark smukkere, et ansigt ad gangen.

Ved svære tilfælde – søg altid læge.

Knus Raz”