Hyperpigmentering / Pigmentpletter

Hyperpigmentering / Pigmentpletter

Vejledningsoversigt
  Add a header to begin generating the table of contents

  Hyperpigmentering, Overpigmentering Kloasme, Mørke pletter, Melasme eller Chloasma, kært barn har mange navne og mange stavemåder. I denne vejledning vil jeg prøve at kommer rundt om emnet. Jeg ved det er langt og omstændigt, men jeg vil klæde dig på, så du selv bliver ekspert. Jeg vil ikke komme så meget ind på fregner (efelider) eller de hvide pletter som hedder vitiligo, og alt der omhandler modermærker eller nævus, vil jeg ikke komme ind på. Denne vejledning handler om de irriterende, mørke pletter, der oftest ses i ansigt og på hænder.

  Hvad er de mørke pletter i huden?
  Lad mig først prøve at forklare hvad hudens farve er. I hudens basalcellelag, der hvor nye hudceller dannes, sidder der melanocytter. Disse melanocytter er til for at beskytte din hud, ved at damme melanin, mørk farve, som kan opfange solens skadelige UV stråler. For at huden ikke skal tage skade af solen vil melanocytterne sende fa+4:4rve til de nye celler der derved bliver mørkere og kan beskytte huden. Det er derfor at folk omkring ækvator er de mørkeste og jo længere væk fra solen vi kommer, jo mere lyse er folk.

  Det er genetisk bestemt hvor meget melanin du danner i huden, altså hvor mørk en hudfarve du har. Har du slet ingen melanin produktion så er du hvid som sne, eller hvad der hedder albino.

  Somme tider sker der hvad vi fagligt kalder hyperplasi, hvilket betyder at der sker en abnorm vækst, her er det en abnorm vækst af melaning, altså en abnorm vækst af mørk hud i et bestemt område. Nogle af disse mørke pletter vil gå i sig selv andre vil desværre ikke. Og i det sidste tilfælde er der kommet en mørk plet på din hud. Du har nu fået dig en leverplet, en pigmentplet eller en melasme, du bestemmer selv hvad du vil kalde den.

  Er hyperpigmentering genetisk bestemt?
  Disse mørke pletter er ret genetisk bestemt, det viser sig at over 75% kvinder hvis familie er disponibel for melasme, også selv rammet i mere eller mindre omfang af pigmentpletter.

  Får kvinder mere hyperpigmentering end mænd?
  Ja faktisk 10 gange mere end mænd. Og det er ikke den ene adskillelse, det er nemlig også mere udbredt på kvinder med mørk hudtype end kvinder med lys.

  Hvad er fregner?
  Ingen er født med fregner, det er noget der opstår når huden får sol. Det er helt det samme som andre pigmentforstyrrelser, disse kommer dog mest i små 1-2 mm. små størrelser i brune eller røde og kommer når solen skinner om sommeren og forsvinder igen om vinteren. Børn med lys hudtype får flere fregner end børn med mørk. De fleste oplever at fregnerne bliver mindre og mindre jo ældre man bliver. Personligt er alle mine egne væk, jeg er lidt ked af det, for jeg synes de er meget frække og pæne. Med en streg ville jeg endda lave endnu flere, og det ved jeg man leger en masse med i modelverdenen.

  Får man fregner når det regner, får man flér når der sner?
  Nej du får ikke fregner når det regner, eller flere når det sner. Da det er solen skyld, så er tider med regn og sne, netop der dine fregner forsvinder.

  Har du blivende fregner, bør du være ekstra opmærksom. De er ikke farlige i sig selv, men et udtryk for, at huden har fået mere sol gennem livet, end den kan tåle. Derfor bør du være ekstra påpasselig med at opholde dig meget i solen.

  Hvad er leverpletter?
  Leverpletter også kaldet solar lentigo, er fregner, der ikke forsvinder om vinteren. De har intet med leveren at gøre, skønt vi kalder dem for leverpletter. De er tegn på solskadet hud og går under samme kategori som melasma, som hele denne artikel drejer sig omkring. Har du leverpletter, bør du være ekstra påpasselig med din hudrutine og tilføje en masse pleje. Det er alt hvad denne artikel handler om.

  Hvad er de hvide pletter i huden?
  De hvide pletter i huden hedder vitiligo. Her er det direkte modsætning til hyperpigmentering som heder hypopigmentering. Vitiligo er et resultat af slet ingen melanin i din hud. Dette er en autoimmun lidelse. De kommer lige delt hos kvinder og mænd over alt i verdenen. Og hos ca. 30% er der tale om generisk lidelse. Altså din familie har det også. Jeg har ikke kunne finde nogen ordentlig behandling af hypopigmentering, hverken laser, cremer eller andet. Gå til din læge før du prøver mirakelkure, det vil spare dig for en masse penge. Det eneste er bruncreme eller lign. der kan udglatte vitiligo udseende.

  Hvorfor kommer de mørke pletter i huden?
  Ved overdreven soldyrkning vil huden blive så udsat for overproduktion at der kan ske det der hedder hyperplasi, det er fagordet for at der sker en overdreven produktion af melanin i et begrænset område, altså en abnorm vækst af mørk hud i et bestemt område. Nogle af disse mørke pletter vil gå i sig selv andre vil desværre ikke. Og i det sidste tilfælde er der kommet en mørk plet på din hud. Du har nu fået dig en leverplet, en pigmentplet eller en melasme, du bestemmer selv hvad du vil kalde den.

  Hvorfor får man hypergigmentering eller melasme under graviditet?
  Når melasma opstår under graviditet kaldes det også chloasma eller graviditetsmaske. Gravide kvinder oplever øgede hormonniveauer i graviditetens andet og tredje trimester. Disse homoner stimulerer Melanocytterne til at producerer mere melanin til huden. De fleste af disse chloasmer går i sig selv efter graviditet, men det er vigtigt at undgå sollys imens de er der, men du må gerne påbegynde behandling selv under graviditeten.

  Giver p-piller pigmentpletter og melasmer?
  Som beskrevet omkring chloasme / graviditetsmaske og graviditet, viser det sig igen og igen at ændringer i homoner i en kvinde kan betyde pludselige pigmentforstyrrelser. Behandlinger med p-pille kan derfor for nogen give pigmentpletter, men som i de fleste tilfælde forsvinder efter behandlig, eller skift af p-pilletype. Er du ramt af dem kan du altid påbegynde RAZspa behandling med det samme og undgå sollys.

  Hvorfor får jeg pigmentpletter efter akne?
  Det er ikke selve akne men betændelsen der kan give dig en mørk plet i huden hvor inflammationen har været. Dette hedder postinflammatorisk hyperpigmentering. Ofte går den i sig selv, men andre gange skal der en behandling til, den behandling jeg har skrevet nden for vil nemt hjælpe dig. Men ellers start med RAZspa Mdh om dagen og RAZspa A-retinois om aftenen, og se om det ikke er nok.

  Kan medicin give pigmentpletter?
  Medicin mod epilipsi, kaldet antiepilipsi har i visse tilfælde vist sig at kunne give melasmer. Jeg anbefaler på ingen måder at stoppe medicin udskrevet af din læge.

  Hvordan fjerner man pigmentpletter?
  Jeg har lavet en vejledning omkring hvordan du fjerner pigmentpletter, jeg håber du vil læse hele min vejledning, så du også får en forståelse for hvad det er der kan behandles og hvad der ikke kan.

  Er pigmentpletter farlige?
  Du skal ikke være bange for dine pigmentpletter, men være observant omkring dem. Hvis det er de lyse hypopigmentering, vitiligo eller om det er de mørke hyperpigmentering pigmentpletter, er de i sig selv ikke farlige men, og der er et stort men. Hvis du oplever at din pigmentplet, mørk eller lys vokser, skal du opsøge læge. Hvis du oplever at huden omkring pigmentpletten bliver øm, skal du opsøge læge. Hvis huden under pigmentpletten hæver, skal du opsøge læge. Det behøver ikke være noget farligt, men både gode som ondartede celleforandringer, er bare godt at holde øje med.

  Hvad skal du absolut undgå ved pigmentpletter?
  Sollys, solen stråler og UV lys vil forværre dine skader. Det er faktisk det eneste du bør undgå.

  Behandling af hyperpigmentering/pigmentpletter – de her produkter skal du bruge
  Jeg anbefaler dig at starte din behandling med en hudanalyse. Det vil hjælpe mig med at sammensætte den helt rette behandling for dig. Din hudanalyse koster et depositum, men du får produkter for alle pengene når vi er færdig. Læs mere under hudanalyse.

  Vi vil gerne peele huden så der dannes nye hudceller, vi vil også gerne give huden alle de byggesten af peptider, fugt og stimuland vi kan komme til, så den kan opfylde dit ønske om en mere ensartet hud så hurtigt som muligt. Når vi snakker om hud så er pigmentforstyrrelser pænt langt nede i huden, du skal derfor væbne dig med tålmodighed. Men husk, din nye hud dannes efter dit DNA og i dit DNA er der ingen melasner.

  Morgen
  1. RAZspa Cleansing Mask
  Som du bruger til alt rens. Dette er for at du booster med flere mineraler og vitaminer og samtidig at vi sikre at du ikke irriterer huden med unødige forsæbninger eller alkoholer. Du skal bare have dem på i 30 sek.
  2. RAZspa Hh
  Hyaluron der giver masser af fugt og sikre at peptiderne kan trænge ind og hjælpe med dannelse af nye hudceller. Brug den som daglig serum hver eneste morgen som det første du kommer på efter rens. En enkelt pipettefuld burde være rigeligt.

  Herefter din egen daglige rutine. Gerne en dagcreme med SPF 30.

  Aften
  1. RAZspa Cleansing Mask

  Alt rens skal være med Cleansing Mask, og den vil fjerne selv vandfast mascara. Du skal bare vaske i 30 sek og tørre af med en våd klud.
  2. RAZspa Hh
  Som om morgenen. Lad den endelig trænge ind inden du fortsætter.
  3. RAZspa A-retinoid.
  En 5% A-retinoid der vil få huden til at gendanne sig. Bivirkningen er at den også udglatter rynker og opløser urenheder, men det levet du nok med.

  Herefter fortsætter du med din egen aftenrutine, enten en natcreme eller måske et lækkert lag RAZspa Repair, som jeg selv sover med oven på min RAZspa Hh og A-retinoid.

  Dette er ikke en mirakel kur, det tager tid og du skal væbne dig med tålmodighed. Husk at beskytte dig mod solens stråler.

  Øvrig behandling
  RAZspa Coffee Face Peel
  Peel din hud på angrebne steder 3-4 gange om ugen, evt. hver gang du vasker hår, så vi fjerner de døde hudceller, øger celleregenenereringen og optimerer huden til at tage imod dine produkter.

  Hvornår ser jeg forbedringer på min hyperpigmentering/pigmentpletter?
  Dine pigmentpletter ligger meget dybt, du skal derfor ikke regne med at se de store forandringer før efter 12 uger. Det er også den tid A-retinoid er om at have maximal virkning.

  Jeg har samlet de produkter du bare må have i en pakke, og givet dig en god pris.

  Dette er ikke en mirakel kur, det tager tid og du skal væbne dig med tålmodighed. Husk at beskytte dig mod solens stråler

  Ved svære tilfælde – søg altid læge

  Knus Raz